• خانه
  • فراموشی مطالب درسی

فراموشی مطالب درسی

 فراموشی مطالب درسی

چه جوری میتونیم از فراموشی درس هایی که  خوندیم جلوگیری کنیم؟

1) بارها پیش اومده  با  افراد یا دانش آموزایی مواجه شدیم که همیشه  در حال مطالعه خوندن کتاب و درس  هستند و کتاب ها مطالبشون همیشه کنارشونه ولی متاسفانه زمانی که قراره نتیجه تلاش یا مطالعشونو ببینن می بینن اون نتیجه دلخواه رو نگرفتن . خیلی از افراد هم هستن که با یک مطالعه کوتاه خیلی راحت به نتیجه دلخواه میرسن حالا به نظر شما فرق این دودسته افراد چیه؟

چه دلایلی باعث فراموش شدن مطالب خونده شده میشه؟

2) اگر تمام اطاعات و تحقیقاتی که درمورد فراموشی مطالب تا الان انجام شده رو بخواهیم جمع بندی کنیم نهایتا به جند دلیل ساده خواهیم رسید: اولین و مهم ترین عوامل فراموشی مطالب درسی آنها حفظ کردن مطالب درسی بجای فهمیدن اصل مطلب

یاشاید نخوندن هر درس  تو همون روز که آموزش دیده میشن و قطعاعدم تکرار و مرور درس در گذشت زمان باعث فراموشی مطالب مطالعه شده خواهد شد

چگونه مطالب درسی را فراموش نکنیم؟

3) در صدر جدول همه مواردی که لازم است برای جلوگیری ازفراموشی مطالب خوانده شده بیان شود تکرار است…تکرار مطالب برای ملکه شدن در ذهن کلیدی ترین راه ممکن استو همچنین موارد مهم دیگری مثل توجه کامل به مطلب مورد مطالعه میتواند در عدم فراموشی مطالب مارایاری کنند.

تکنیک های جلوگیری از فراموشی درس ها

۱) اهداف خودمان را بشناسیم : افراد باید برای  هر درس یا مطلبی که می‌خوانند هدف تعیین کنند و در هنگام مطالعه یا خواندن درسهایشان  این هدف را مد نظر قرار دهند این که به طور مداوم هدف مطالعه در فکر وذهن فرد وجود داشته باشد موجب آن می‌شود تا خواننده بتواند به بخش‌های اصلی تر متن متمرکز شود و آن بخش را تکرار کند و در ذهن خود تثبیت کند.گاهی ممکن است هدف مطلوب نباشد یا مورد علاقه ما نباشد اما ازهرراهی شده باید به هدف متمرکز شده و از بیرهه رفتن ذهن جلوگیری کنیم.

۲) ابتدا یک مرور کلی ونگاه کلیتی داشته باشیم

یک مرور کلی و درست شامل توجه ودقت کردن به عنوان های کلی دروس و مطالب، عکس‌های کتابها ، نمودارها‌ بزرگ و کوچک ، جدول‌های به ظاهر ساده و پاراگراف‌های اصلی می‌شود.

با توجه به هدف مورد نظر، باید سرعت خواندن را کاهش داده و فقط بخش‌هایی که شمارا به هدف نزدیک میکند را  به دقت مطالعه کنید.

. مزیت های  مرور اولیه را می‌توان بدین گونه برشمرد:

حافظه را آماده می‌کند و باعث راحت تر به یاد آوردن مطالب  و کاهش فراموشی مطالب برای  مطالعه بعدی خواهد شد.

باعث جهت بخشی به فکر شما میشود. و به شما کمک می‌کند تا بخش‌های مهم مطلب را استخراج کرده و مطالب بیهوده را دور بریزید.

یک درک کامل و کلی را از مطلب مورد نظر در اختیارشما قرار می‌دهد تا بخش‌های مهم را به سهولت به یاد بیاورید و باعث کاهش فراموشی مطالب خواهد شد/

۳) متن را با اصول صحیح بخوانید

برای آن که مطلبی به طور اصولی خوانده شود، باید چشم‌هایمان را به صورت منظم و کنترل‌شده حرکت داد. در هنگام مرور سریع، چشم‌ها متاسفانه خیلی منظم نبوده و  با نظم خاصی حرکت نمی‌کنند.  باید با استفاده از تکنیک های  مرور سریع  نظم را به حرکات چشم بخشید.(که در مقالات قبلی آکادمی سورین (روش های تند خوانی..)(لینک)آمده است که با خواندن آن چندین قدم جلو می افتید ) چشم‌های شما بایستی با حرکتی از راست به چپ بر روی نقاط تثبیت، توقف کند. توقف‌ها نباید یک حرف یا حتی یک کلمه باشند بلکه هر توقف باید چند کلمه یا ۱جمله را شامل شود.

۴) هایلات‌کردن و نوت‌برداری کنیدلطفا

همین الان جامدادی خودتون رو چک کنید برای ما کامنت کنید که چند رنگ از ماژیک های هایلایت رو دارید؟ که اکثرا برای رنگ آمیزی و خالی نبودن عریضه ازش استفاده میکنید .بهترین موقع استفاده هایلایت های رنگی همینجاست که یادمان بماند چه رنگی کجا و چه مطلبی را پوشانده بود که با این کار باعث جلوگیری از فراموشی خواهیم شد.

البته رنگ کردن کل مطلب کتاب از بزگترین اشتباهات مطالعه میتواند اشد چون به مرور چشم عادت کرده و کل متن را مثل هم و غیر مهم میپندارد.کلمات کلیدی و مهم را هایلایت کنید و خلاصه موارد مهم را در کنار برگه های درسی بنویسید به زبان خودتان تا یادگیری را افزایش دهید.

 

۵) تصویر بسازید و مجسم کنید

بارها پیش آمده که گفتیم چقدر چهره فلانی آشناست یا اینکه شمارا میشناسم اما اسمتان خاطرم نیست یا حتی بازیگرانی که از چهره و نه اسم برای ما ماندگار شدند اگر خوب توجه کنید متوجه میشوید که تصاویر میتوانند چقدر مهم و تاثیر گذار باشند و ماندگار تر از صدها مطالب  بلند  کلیدی در ذهن ماندگار شوند. با کلمات و مطالب مهم نمودار بکشید و تصویر سازی کنید .ذهن ما بسیار قدرتمند تر از آنیست که فکر میکنید.قطعا تصاویر این متن ماندگار تر از متن آن خواهد بودو این کار در درمان فراموشی قطعا اثر گذار خواهد بود.

۶) در حین خواندن، تمرین معلمی کنید

همان موقع تصور کنید گروهی دانش اموز دارید که باید برایشان توضیح دهید . تکرار کنید بارها و بارها یا درباره‌ی مطلب مورد نظر چنین سوالاتی را از خود بپرسید: چرا نویسنده چنین چیزی گفته؟  برچه اساسی ؟آیا متوجه می‌شوم معنی مطلبی که خواندم چیست؟ آیا نظریه‌ها یا نتیجه‌گیری‌ها را قبول دارم؟ اگر نه چرا؟ اصلافایده ای دارد؟ چه مقدار از این مطلب را باید یاد بگیرم؟ (احتمالا بعد از این ها به این نتیجه برسید که اصلا چرا زمین گرده یا چرا خورشید میتابه 🙂  J

۷) مطالعه را در گستره‌ی توجه محدود کنید

گستره‌ی توجه به مدت زمانی گفته می‌شود که فرد می‌تواند بدون آن که حواسش پرت شود، روی موضوعی تمرکز کند

بعد از هر بازه، افراد باید خواندن را متوقف کرده و در مورد آن چه که خوانده‌است از خود سوال کنند.به زبان ساده تر دست و پا شکسته نخوانید که ناکامل خواند مطالب یکی از مهم ترین عوامل فراموشی مطالب درسی است.

در انتها، افراد بایستی میزان توجه خود را بهبود بخشند تا بتوانند برای بازه‌های طولانی‌تری تمرکز داشته باشند.شاید یکی از دلایل فراموشی مطالب آِموزشی جذاب نبودن و بازه های طولانی درس خواندن است که میتواند علت فراموشی مطالب درسی باشد .توصیه این است که در ابتدا بازه های کوتاه مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ای را مشخص کنید و بعد از عادی شدن به زمان اضافه کنید تا باعث عدم فراموشی مطالب شود.

برای خود جایزه معین کنید که بسیار تاثیر گذار است (برای افرادی مثل من که حسابی علاقه مند به خوراکی و غذاست (یا به زبان خودمانی شکمو) ۱ لیوان قهوه یا میان وعده مورد علاقم میتونه منو وادار کنه ساعت ها درس بخونم J

۸) به محض این که خواندن تان تمام شد، تمرین کنید

مرور و مرور …. مهم ترین راه جلوگیری از فراموشی.مرور پیاپی به اندازه مرور اولیه مهم وتاثیر گذار است فراموش نکنید . معمولا با جواب سوال های آخر فصل میتوان خودرا سنجید

علت فراموشی درس چیست؟

بعضی از دانش آموزان با اینکه زمان بسیار زیادی را میگذارندو بسیار زیاد مطالب را مطالعه می‌کنند و باز با مشکل فراموشی مطالب مواجه هستند گروهی دیگر هم تا سر کتاب های خود می‌نشینند خسته می‌شوند و میخواهند به دنبال کاردیگری بروند به خصوص به دنبال استفاده از تلفن همراه یا فضای مجازی که میتواند از مهم ترین عوامل فراموشی مطالب درسی باشد. ، برخی دیگر حتی از خستگی خوابشان می‌گیرد و میگویندکه اصلا نمی‌توانند درس بخوانند (قطعا زیاد شنیده اید که میگویند اگر خوابتان نمیبرد ۱ کتاب به دست بگیرید به محض شروع مطالعه عمیق ترین خواب عمرتان را خواهی داشت) ، برخی از دانش آموزان هر صفحه یا مطلب از کتاب درسی را می‌خوانند دوباره به مطلب قبل باز می‌گردند و دوباره آن را مطالعه می‌کنند و به همین صورت ساعت مطالعه خود را افزایش می‌دهند اما بازدهی خوبی ندارند حتی ممکن است وقتی در حال مطالعه هستند ب صورت مداوم خط را گم کنند و این موضوع باعث خستگی در آنها شود و در انتها مطالب را به طوری فرا می‌گیرند که به زودی باعث فراموشی مطالب خوانده شده خواهد شد. .به نظر شما دلیل این همه اتفاق که در آخر منجربه فراموشی مطالب درسی می شود چیست؟ در ادامه به دلایل فراموشی مطالب آموزشی خواهیم پرداخت.

دلایل فراموشی مطالب درسی

بعد از این همه نکته و اطلاعات شاید به خودتان بگید دیگر امکان فراموشی مطالب وجود ندارد اما سخت در اشتباهید دقیقا از جاهایی که لغزش داشتید ضزبه خواهید خورد… حالا علت فراموشی مطالب درسی چیست؟

از حافظه کوتاه مدت خودتان اطلاعات مورد نظر را  بااستفاده از تکرار و مرور وارد حافظه ی بلند مدت نکرده اید

معنای مطالب مطالعه شده را متوجه نشدید و فقط حفظ کردید و به اصطلاح از سر بازکردید

جز و کل اصل مطلب را به خوبی متوجه نشدید و به تفکبک متوجه نشدید

برای خود بازگویی نمیکنید و معلم دانش آموزهای خیالی خود نمیشوید و باز هم تمرین و تکرار نمیکنید که باعث عدم فراموشی مطالب شود.

استراحت کافی نداشتید معمولا ساعت خواب نامناسب و نا مرتبی دارید

مطالب خوانده شده را با مطالب  قبلی و اطلاعات خودمان مرتبط نکردیم… هرجقدر مطالب را بهم بیشتر بهم مرتبط کنیم امکان فراموش کردن آن به واسطه مطالب دیگر کمتر است یا به اصطلاح باعث درمان فراموشی شده ایم.

فراموشی سرجلسه امتحان :

.1. تغذیه‌ی ناسالم : اگر بدانید چقدر اثر مواد غذایی روی کارکرد مغز و جلوگیری از فراموشی زیاد است قطعا به صورت خیلی جدی پیگیر خواهید شد البته  در این مورد میتوانید از کارشناسان مجرب تغذیه آکادمی سورین استفاده کنید و نگرانی از  بابت عادات غذایی اشتباه رادور بریزید.academy.surin.com

مطالعه آخرین مقالات مربوط به تغذیه آکادمی هم میتواند به شما کمک بکند.(لینک: متاسفانه بلد نیستم لینک بدم آقای زینعلی)

2.روش‌های مطالعه‌ی نادرست و سنتی

3. ساعت‌های مطالعه‌ی زیاد و خسته‌کننده (گستره ی توجه را دوباره بخوانید)

4. محدود کردن فعالیت‌های روزانه فقط به درس و خسته کردن ذهن

5. تکالیف سنگین درسی، شیوه‌های غلط تدریس

6. برنامه‌ریزی‌های غیر علمی

مشاوره‌ی تحصیلی ناشیانه که بدون توجه به ساختار روحی و روانی دانش آموزان صورت می‌گیرد

(استفاده از مشاوران و کارشناسان آکادمی سورین قطعا سکوی پرتاب شما خواهد شد)

منابع نامناسب درسی و فیلم‌های آموزشی برپایه نکات و تست‌های فراوان بر قفل شدن حافظه سر جلسه امتحان قطعا اثر خواهند گذاشت.

فراموشی مطالب کنکوری

بعد ازماها تلاش و مطالعه وقت نتیجه گرفتن اززحمات در جلسه کنکور باید مواردی که در انتها ممکن است باعث فراموشی مطالب خوانده شده شود را به خوبی بدانیم تا باعث عدم فراموشی مطالب شویم که در ادامه به آن می پردازیم:

1 ـ یاد گرفتن ناقص

بیشتر مواقع، ناتوانی در به یاد آوردن، به این خاطر است که موضوع مورد نظر به خوبی و درستی یاد گرفته نشده است؛ یعنی اشکال در یاد گرفتن است؛ در واقع، مطالب به یاد آورده نمی‌شوند چون به درستی فراگرفته نشده‌اند ذهن مشغول هرچیزی بوده است جز درس و مطلب موردنظر.

2 ـ نبودن محرک مناسب

گاهی اشخاص، مطلب یا موضوعی را که به خوبی یاد گرفته‌اند، به یاد نمی‌آورند؛ زیرا محرک مناسبی برای به یاد آوردن آن مطلب یا موضوع وجود ندارد؛ مثلاً کودکی که روزی به شهربازی رفته است  ممکن است که در حالت عادی، آن جا را به یاد نیاورد، ولی با گذشتن از جلوی شهربازی، که با آنجا به شدت ارتباط ذهنی و عاطفی پیدا کرده است آن را به یاد آورد.

پس می‌بینیم که یک محرک مناسب (مانندنور های رنگی شهربازی، تصویری از وسایل یا فضای آنجا و …) در به یاد آوردن، بسیار مؤثر است.

3 ـ سرکوب اطلاعات

زیاد پیش آمده که خود یا فردی ررا دیده ایم که مطلب یا موضوعی را که برای آنها با اضطراب و ناراحتی همراه بوده است، به طور موقتی به یاد نمی‌آ‌ورند؛ مثلاً کسی که به درس عربی علاقه ندارد، فراموش می‌کند که تکالیفش را انجام دهد؛ یا نوجوانی که در درسی مانند: دیفرانسیل، نمره نسبتاً کمی گرفته است، نمره‌اش را فراموش می‌کند، و حال آنکه نمرات خوب درس‌های دیگر را کاملاً به یاد می‌آورد.

4 ـ نبودن انگیزه برای به یاد آوردن

یکی دیگر از دلایل فراموشی مطالب آموزشی را با مثال توضیح خواهیم داد:  دانش‌آموز تا زمانی که امتحان نداده است، مطلب را به خوبی به یاد دارد، ولی بعد از اینکه امتحان سپری شد، چون دیگر نیازی به یادآوری آن نمی‌بیند به دنبال مرور کردن آن نیست و لذا مطالب تدریجاً از ذهن وی دور می‌شود و به یاد او نمی‌آید؛ از این رو، می‌بینیم که در شرایطی که هیچ‌گونه انگیزه‌ای برای یادآوری وجود ندارد، بسیاری از آموختنی‌ها، به علت عدم استفاده، از ذهن ما دور می‌شوند. در چنین وضعیتی، فراموشی در ابتدا به سرعت صورت می‌گیرد، ولی بعداً از سرعت آن کاسته می‌شود.

5 ـ گذشت زمان

همانطور که به مرور خاطرات کمرنگ یا فراموش میشوند قطعا گذشت زمان، عامل دیگری است که باعث می‌شود تا شخص مطالبی را که آموخته است، به یاد نیاورد .میتوان گفت که قدرت نگهداری مطالبی که فرا گرفته شده است، با گذشت زمان ضعیف می‌شود؛ در این مورد، بر خلاف ضعف یاد گرفتن مطالب، یادگیری به خوبی انجام شده، ولی ظاهراً اثر آن به مرور زمان از بین رفته است.

راهکارهای موثر در جلوگیری ازفراموشی مطالب خوانده شده

اولین کاری که پیشنهاد داده میشود تماس با آکادمی ما و در خواست راهنمایی و گرفتن برنامه متناسب با نیاز های خودتان است

پس از آن باید روش‌های مطالعه‌ی سنتی را کنار گذاشته و مهارت‌های لازم جهت مطالعه‌ی صحیح، یادگیری و روش‌های صحیح تست‌زنی را بیاموزید

هم‌چنین داشتن تغذیه‌ی سالم و مناسب بسیار تاثیر گذار ت ازآن است که فکرش را بکنید

یادگیری مهارت‌هایی برای استفاده‌ی بهتر از حواس 5گانه و خلاقیت‌های فردی، تقویت حافظه، نحوه‌ی صحیح طبقه‌بندی اطلاعات در نیم‌کره‌ی چپ و راست از مؤثرترین راه‌ها برای رفع مشکل قفل شدن حافظه به حساب می‌آیند.

روش ماندگاری مطالب در ذهن:

1. به حافظه ی خود اعتماد کنید

طبق تحقیقات انجام شده حافظه انسان‌هایی که به حافظه ی خود اعتماد دارند دارای گنجایش بیشتری نسبت به افرادی است که به حافظه شان اعتماد ندارند.

بسیاری از داوطلبان کنکور پس از مطالعه می‌گویند: مطالب را فراموش کرده ام و این خود نشان میدهد که به حافظه خود اعتماد ندارند، در حالی که بهتر است بگویند: این مطلب را خوب به حافظه ام نسپرده ام تا باعث فراموشی مطالب درسی نشوند.

2..  فعالانه و جدی مطالعه کنید

مطالعه ی فعالانه که سبب افزایش میزان ماندگاری مطالب در ذهن می‌شود، رعایت صحیح وضعیت نشستن و یادداشت برداری از نشانه هایمطالعه جدی و فعال میباشد.

3. به صورت تدریجی (مستمر) مطالعه کنید

حتما شنیده اید که اگر۱قطه آب را روی یک سنگ بریزیم، هیچ اتفاقی نمی‌افتد، اما اگر آن را به صورت قطره قطره مداوم روی سنگ بریزیم، سنگ سوراخ می‌شود.

پس  بهتر است به جای اینکه 8 ساعت و در یک روز آن را مطالعه کنید، هرروز 1تا 2 ساعت به مطالعه بپردازید

4. فهمیدن و حل کردن مطالب

لطفا مطالب را تا زمانی که خوب حل نکردید ومتوجه اصل مطلب نشده اید حفظ نکنید. عمده مطالب را میتوان با دلیل حل کرد. این مسئله نیز سبب  مانگاریمطالب در ذهن شوند.

سخن آخر

کارشناسای مرکز مشاوره تحصیلی سورین  آمادند  تا به تمام سوالات و ابهامات شما در مورد دلایل فراموشی  به طور کامل پاسخ بدن . شما می توانید با استفاذه از سیستم مشاوره تحصیلی با  کارشناسان در ارتباط باشین و از تجربه آنها جهت بر طرف کردن مشکلتان استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *